top of page

Γάντια εργασίας

Μεταξύ των πιο ευάλωτων τμημάτων του σώματος ενός εργαζομένου είναι τα χέρια του. Όχι μόνο επειδή οι εργαζόμενοι τα χρησιμοποιούν συνεχώς, αλλά και επειδή κάποιοι από αυτούς δεν διαθέτουν ή δεν γνωρίζουν το σωστό προστατευτικό εξοπλισμό που απαιτείται για εργασίες που σχετίζονται με τη δουλειά τους.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι γαντιών μπορούν να ταξινομηθούν ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας, το οποίο απαιτείται συχνά στις κατασκευές καθώς και στις γενικές βιομηχανίες. Υπάρχουν εκείνα που χρησιμοποιούνται για βαριά ανύψωση, ενώ άλλα είναι ιδανικά για αποχέτευση. Κάθε είδος γαντιού έχει διαφορετικό σκοπό και αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να πάρετε μια  ιδέα για τα γάντια που χρειάζονται για συγκεκριμένες εργασίες και πώς να τα χειριστείτε μετά τη χρήση.

Διαφορετικές ποιότητες γαντιών

Τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία των χεριών είναι πολλά και  μπορούν να κάνουν λίγο δύσκολη την επιλογή για το σωστό γάντι. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας που υπάρχει ρητά για τους κινδύνους που εντοπίζονται στην τοποθεσία εργασίας τους. Διαφορετικά γάντια γίνονται για διαφορετικές περιστάσεις.

Εδώ είναι μερικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν ποια γάντια θα πρέπει να φορέσετε στο χώρο εργασίας. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Τύπος χημικών ουσιών που διαχειρίζεστε

  • Φύση της επαφής

  • Περίοδος επαφής

  • Αν χειρίζεστε αιχμηρά αντικείμενα 

  • Πολλοί άλλοι παράγοντες

Τα είδη γαντιών που μπορείτε να επιλέξετε είναι δέρμα, συνθετικό, επικαλυμμένο ύφασμα, λάτεξ και νεοπρένιο. Κάθε ένα από αυτά έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που θα βοηθήσουν σε συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας.

Πώς να φροντίσετε τα προστατευτικά γάντια σας

Τα προστατευτικά γάντια πρέπει να ελέγχονται πριν από κάθε χρήση ή στο τέλος κάθε χρήσης. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθούμε ότι τα γάντια είναι ακόμα χρήσιμα και σύμφωνα με τα πρότυπα προστασίας. Τα γάντια ελέγχονται οπτικά για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν δάκρυα ή τρυπήματα. Μια λεπτομερέστερη επιθεώρηση με το γέμισμα του γαντιού με νερό θα αποκαλύψει κάθε είδους διαρροή αν χρησιμοποιείτε τα γάντια για χημική επαφή.

Κάθε γάντι με αποχρωματισμό ή ακαμψία που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκειες χρήσης πρέπει να απορριφθεί. Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης ή χημικής έκθεσης. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ηλικίας ή άλλων παραγόντων.

Όλα τα γάντια με μειωμένες δυνατότητες προστασίας πρέπει να απορρίπτονται και να αντικαθίστανται. Η επαναχρησιμοποίηση άλλων γαντιών, όπως ανθεκτικών σε χημικά, θα πρέπει να αξιολογείται έντονα. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της απορρόφησης όταν πρόκειται για γάντια και άλλους παράγοντες όπως η διάρκεια της χημικής έκθεσης, είναι επίσης κάτι που πρέπει να σκεφτούμε.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τον εξοπλισμό προστασίας χεριών

Ενώ η προστασία των χεριών μπορεί να μην βρίσκεται στο προσκήνιο του σχεδίου ασφάλειας στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης τους έτσι ώστε να μπορούν να αποφεύγουν τους πιθανούς κινδύνους στην εργασία.

Εάν ασχολείστε με χημικά και ακτινοβολία, πρέπει να παρέχετε καουτσούκ, συνθετικό καουτσούκ και γάντια από νεοπρένιο. Αυτά τα γάντια μπορούν εύκολα να καθαριστούν για να αποφευχθεί η έκθεση και η μόλυνση. Επιπλέον, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα γάντια ταιριάζουν σωστά με τα χέρια σας έτσι ώστε να μην γλιστρήσουν ή να πέσουν και να εκθέσουν το δέρμα σας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες από ατύχημα.

Και τα δύο χέρια θα πρέπει να είναι καθαρά όταν φοράτε ένα γάντι για να αποτρέψετε τυχόν εισροή ρύπων. Πρέπει να απολυμαίνετε τακτικά τα υφασμάτινα και τα δερμάτινα γάντια για να εξασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν ασφαλείς και θα μπορούν να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα γάντια μίας χρήσης, από την άλλη πλευρά, πρέπει να ασφαλιστούν και να απορριφθούν ανάλογα μετά τη χρήση.

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο λατέξ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, όπως γάντια από καουτσούκ ή νιτρίλιο, προτού προχωρήσετε στη δουλειά σας. Τα γάντια θα φθαρούν ή θα καταστραφούν γρήγορα όταν χρησιμοποιούνται τακτικά, οπότε ένα αντίγραφο ασφαλείας είναι πάντα καλό να έχετε κοντά στο χώρο εργασίας σας, κυρίως αν εργάζεστε με χημικές ουσίες και τοξικές ουσίες. 

Είστε έτοιμοι να κάνετε ασφαλέστερο το έργο σας;

Είτε είστε έμπειρος εργάτης οικοδομών είτε τεχνικός εργαστηρίου υψηλής εξειδίκευσης, είναι επιτακτική ανάγκη να σας δοθεί ο σωστός εξοπλισμός και να διδάξετε τους τύπους γαντιών που χρειάζονται για να σας προστατεύσουν από κοινούς κινδύνους στο χώρο εργασίας. Στο τέλος, κάτι τόσο απλό όσο η κατάλληλη προστασία των χεριών είναι συχνά το κύριο πράγμα που θα σας σώσει από τη μόλυνση και τα σοβαρά τραύματα στα χέρια.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags

Στείλτε το σχολιό σας

Η ηλεκρτονική σας διευθηνση δεν δημοσιεύεται. Συμπληρώστε τα απαραίτητα πεδία *

Επιτυχία! Μήνυμα ελήφθη

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page