top of page

Τι είναι ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας;


Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κοινώς αναφερόμενος ως "ΜΑΠ"(Μέσα Ατομικής Προστασίας), είναι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε κινδύνους που προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και ασθένειες στο χώρο εργασίας. Αυτά τα τραύματα και οι ασθένειες μπορεί να προκύψουν από επαφή με χημικούς, ακτινολογικούς, φυσικούς, ηλεκτρικούς, μηχανικούς ή άλλους κινδύνους στο χώρο εργασίας.

Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας μπορεί να περιλαμβάνει είδη όπως γάντια, γυαλιά ασφαλείας και παπούτσια, ωτοασπίδες, κράνοι, αναπνευστήρες ή συνδυασμούς, γιλέκα και φόρμες εργασίας.

Τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί η σωστή χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας;

Όλος ο εξοπλισμός προσωπικής προστασίας πρέπει να σχεδιάζεται και να κατασκευάζεται με ασφάλεια και πρέπει να διατηρείται καθαρός και να αξιολογείτε συχνά. Θα πρέπει να ταιριάζει άνετα στον εργαζόμενο, ενθαρρύνοντας τη χρήση του.

Αν ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός δεν ταιριάζει σωστά, μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλή κάλυψη ή την επικίνδυνη έκθεση. Όταν οι μηχανικοί, οι εργασιακές πρακτικές και οι διοικητικοί έλεγχοι δεν είναι εφικτοί ή δεν παρέχουν επαρκή προστασία, οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας στους εργαζομένους τους και να εξασφαλίζουν την ορθή χρήση τους.

Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης να εκπαιδεύουν κάθε εργαζόμενο που απαιτείται για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας ώστε να γνωρίζει:

  • Πότε είναι απαραίτητος

  • Τι είδους εξοπλισμός είναι απαραίτητος

  • Πώς να το τοποθετήσει σωστά, να ρυθμίσει, να φορέσει και να το αφαιρέσει

  • Πιοι είναι οι περιορισμοί του εξοπλισμού

  • Τη σωστή φροντίδα, συντήρηση, ωφέλιμη ζωή και απόρριψη του εξοπλισμού

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ΜΑΠ, πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ΜΑΠ. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να αντιμετωπίζει τους υφιστάμενους κινδύνους, την επιλογή, τη συντήρηση και τη χρήση των ΜΑΠ · την κατάρτιση των εργαζομένων · και την παρακολούθηση του προγράμματος ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητά του.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags

Στείλτε το σχολιό σας

Η ηλεκρτονική σας διευθηνση δεν δημοσιεύεται. Συμπληρώστε τα απαραίτητα πεδία *

Επιτυχία! Μήνυμα ελήφθη

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page